Декларацията е подкрепена от всички държави-членки на съюза, включително България

Европейският съюз призова правоохранителните органи и силите за сигурност във Венецуела да се въздържат от използване на сила и да допуснат хуманитарната помощ в страната. Това се посочва в обявена днес декларация на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини от името на ЕС. Декларацията е подкрепена от всички държави-членки на съюза, включително България, съобщават от Министерството на външните работи.

Камионите с помощи за Венецуела се връщат в Колумбия (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Отказът на режима да признае извънредната хуманитарна ситуация води до ескалация на напрежението. Има тревожни съобщения за бунтове, насилие и нарастващ брой жертви, главно в граничните райони и сред етноса Пемон”, се посочва още в декларацията.

Единственото решение на кризата във Венецуела е политическо, се подчертава в документа. ЕС подновява настойчиво призива си за възстановяване на демокрацията във Венецуела чрез честни, прозрачни и вдъхващи доверие президентски избори. “ЕС чрез Международната контактна група, е готов да подкрепи този процес”, се посочва още в декларацията.

Николас Мадуро прекъсна дипломатически отношения с Колумбия

Потвърждава се решимостта на ЕС да помогне на хората в нужда във Венецуела като се припомня, че за 2018/2019 г. ЕС вече е отделил повече от 60 млн. евро за хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.