ДНСК ще провери строежа на плажa край Алепу

През почивните дни в социалните мрежи имаше сигнали, че на брега край плаж "Алепу" отново се излива бетон. Днес властите ще проверят дали се работи само по укрепването на брега край защитената местност или продължава стоежът на курорт. При предишните проверки стана ясно, че има нарушения и че строителните дейности са засегнали част от плажа.

В края на януари месец, след зрителски сигнали и показани репортажи от страна на медиите, на място пристигна ръководството на Националния строителен контрол. Тогава строежът беше спрян за една седмица. От ДНСК казаха, че в най-кратки срокове трябва да се завърши брегоукрепването, иначе самият път ще падне в морето. След констатираните нарушения, през януари,  ДНСК издаде предписание до кмета и главния архитект на Община Созопол да се коригира строителното разрешение.

ДНСК проверява строежа на плажa край Алепу

Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи заяви, че очаква да ДНСК да извърши проверката и едва тогава, ако има констатирани нарушения, ще коментира темата.

Плажът "Алепу" е защитена зона и има местообитание на защитени видове птици, които на 1 март започнаха да гнездят. Това беше и срокът, в който строителните дейности трябваше да бъдат спрени. „Намираме се в зона Натура 2000, комплекс „Ропотамо”. Това е местообитание на един от видовете, който е предмет на опазване – дъждосвирец. Сега той е възпрепятстван да гнезди. Освен него, това е и местообитание и на обикновения пчелояд. Това беше едно от местата, на което тази птица гнездеше, това сега е невъзможно. Аз се надявам, че наистина всичко ще бъде само брегоукрепване”, заяви д-р Петър Янков от Българско дружество за защита на птиците.

Започва проверка по сигнали за извършвани строителни дейности на „Алепу”

По думите му този строеж и очакваните инвестиционни строежи ще представляват заплаха за защитените видове и тяхното местообитане. „Евентуалното наличие на сгради ще бъде проблем за тяхното опазване”, каза още той.

Репротер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.