Възможно е това да застраши популацията на редки видове птици

Заради наводнени приземни помещения на правителствена резиденция е направено спешно източване на част от водите на езерото край Шабла. Природозащитници предупреждават, че екосистемата в района е в опасност.

На място проверка направи министърът на околната среда и водите Нено Димов. По средата на плажната ивица е прокопан канал, който отводнява езерото край Шабла, което е зона с международно значение за миграция и популация на птици. Оказва се и че десетки декари с тръстика в защитена зона са опожарени.

Според орнитолога Михаил Илиев понижаването на нивото на водата е потенциална опасност за популацията и развъждането на редки видове птици. „Това ще им повлияе изключително негативно, тъй като голяма част от тях се размножават в тръстикови масиви, а голяма част от тези тръстикови масиви са останали извън водата”, каза Илиев.

Управителят на правителствената резиденция каза, че източването на водите е редовна практика. „От 20 години откакто съм аз тук – винаги го правим това. Долу в мазите се събира 40 см. вода”, заяви той.

Танкер е замърсил с мазут плажа край Шабла в началото на февруари

Нарушения не са били открити след проверката на екоминистъра. Изпускането било аварийно. „Аварийната ситуация се изразява в това, че езерото, когато се повишава наводнява имоти. Кметът  е подал сигнал. И в рамките на този сигнал районната инспекция разрешава този тип дейности” каза министър Димов.

Старт на военното учение "Шабла"

Той добави, че прокопаният терен не бил дюна. Кметът на Шабла каза, че прокопаването на стойност 2 хиляди лева е било платено от общината. От екоминистерството обясниха, че е сезирана районната прокуратура в Добрич, затова че в района на езерото има изгорели 5 декара с папрат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.