Вижте историята на Манал Ал-Шариф и бунта ѝ срещу строгите ислямски закони в кралството

Манал Ал-Шариф е жената, която се осмели да шофира в Саудитска Арабия и беше обявена от “Time” и “Forbes” за една от най-влиятелните личности в света.

Саудитска Арабия е държавата с най-строгите правила. Страната, в която литър гориво е по-евтин от литър вода, „Хари Потър“ е забранен, хомосексуалността е криминално престъпление, а трафикът на наркотици се наказва със смърт.

Мобилно приложение не позволява на жените да напускат Саудитска Арабия

Именно в това общество се ражда Манал. Тя израства в Мека в семейството на таксиметров шофьор и набожна домакиня. Животът й изглежда предначертан. До 2011 г., когато съдбата на младото момиче далеч надхвърля клишето за образцова съпруга в едно консервативно кралство.

„Начинът, по който ме арестуваха, беше много странен. Първият път ме проследиха. Вторият път Пътната полиция ме накара да отбия. Опитах се да обясня, че не съм нарушила никакъв закон, защото имам шофьорска книжка от Щатите. Разпитваха ме 5 часа. Обещах никога повече да не карам в Саудитска Арабия. Но въпреки това ме арестуваха” каза за „Събуди се” Манал.

Манал лежи в женския затвор на Дамам. Килията й е най-мръсното помещение, което някога е виждала. По пода и стените пълзят хлебарки. Остава зад решетките 9 дни. Освобождават я, след като баща й се среща с краля.

„Нарекоха ме дори предател, за това че съм нарушила правилата. В Саудитска Арабия мъжът е този, който решава дали да ти позволи да шофираш, да учиш, да работиш, да получиш документ за самоличност, да напуснеш страната. И дори да излезеш от затвора. Има физически стени. Чрез закони се опитват да подчинят жените. И невидими стени, които са в културата, в обществото”, допълни тя.

Mюсюлмански духовник от Катар публикува ръководство за биене на съпруги

Така наречената морална полиция следи абсолютно всички. Намесва се в личния живот на момичета и жените. Те трябва да разчитат на шофьори да ги превозват от едно място на друго. Обикновено това са чужденци без професионално обучение. Години наред светът немее как в Саудитска Арабия порицават представителките на нежния пол, когато излизат сами, но ги карат да седнат в автомобил с непознат. Саудитските мъже наричат жените „кралици” и твърдят, че не трябва да карат. Жените често се подиграват с това прозвище с думите – „Ние сме кралството с един крал и милиони кралици”.

„Шофирането и ключът за колата са ключът към промяната в Саудитска Арабия. Ние всички казваме – „Карай своя кола, управлявай собствената си съдба. Посланието беше просто – че мога да сама да взимам решенията в живота си. В Саудитска Арабия шофирането е символ на независимост, на доверие, усещане, че имаме контрол над нещата”, разказва Манал.

Днес тя има пълен контрол над живота си. Напуска работата си в „Арамко“ – най-големият износител на нефт в света, за да поведе кампанията Women2Drive. Изминава 3000 км. с кола и пътува през Сан Франциско, Финикс, Аризона, Алабама, за да разказва за правата на саудитските жени. Заради каузата списание “Time” я включва в ежегодния си списък с най-влиятелни личности в света. Днес тя живее в Австралия.

Студентка в Бангладеш изгорена жива, зашото подала сигнал за сексуален тормоз

Следващата седмица започвам нова работа. Имам шофьорска книжка за 10 години. Няма нужда да искам позволение от мъжа си за всяко нещо. Абсолютно независима съм. Вкусът на нормалния живот е прекрасен. Мога да правя много неща, които преди са ми били забранени в родината. Например да карам колело.”, споделя Манал.

Вярва в едно нещо - че за добрите дела и за добрите хора няма граници. „То е като да садиш семенца. Може да не виждаш дървета днес, но бъдещите поколения ще имат тези дървета”, допълни тя.

И така Манал се превръща в порок в собствената си родина. Но лошото момиче печели битката  в Саудитска Арабия и извоюва правото на жените да шофират. Днес на нощното шкафче стои любимата й книга, за Маугли – момчето от джунглата. А разделителят е оставен на страницата, на която пише  „Колко е красиво да се живее в свят без стени”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.