Коментират Димитър Ганев и Кольо Колев

"Изключвам възможността Цветан Цветанов да започне да работи за друга партия". Това каза политологът Димитър Ганев в ефира на „Здравей, България”.

„Това е човек, който в продължение на 12 години е вкоренил себе си в нея. Ако той влезе в друг политически проект, това означава да започне война с Борисов. На този етап няма индикации за това категорично”, добави той.

Според него оставката на Цветанов е началото на процес на подмяна в ГЕРБ. „От такава промяна недвусмислено има нужда. От 2007 г. тази партия доминира в местната власт. 12 години след това е много трудно да кандидатстваш за доверието на гражданите, след като вече са видели доста от твоите резултати – на места добри, на места – не”, обясни политологът.

Живо Тодоров: Необходими са промени в организациите на ГЕРБ по места

„Ако Борисов тръгне на война със структурите, лоялни на Цветанов, това ще бъде братоубийствена война, която ще нанесе големи щети на ГЕРБ”, добави той.

Политологът Кольо Колев смята, че ако Цветанов реши да направи собствен политически проект, той е обречен. „Ако тръгне по тази линия, мисля, че не го чака светло бъдеще. Цветанов имаше тежест единствено като механизъм, като организационен работник на властовата партия. В чисто имиджов план беше тотална щета”, обясни той.   

"Цветанов си повярва прекалено много. Той не си дава сметка къде е неговата сила - в организирането и къде е неговата слабост - пред медиите. В резултат на което той си повярва, че е цялостен политик, който може да прави несъгласувани политики с всички в партията", обясни Колев. 

Политолозите коментираха и първия присъствен ден в парламента на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Борисов към структурите: Който работи за партията - остава (ВИДЕО)

„Просто блясък, след което отново ще последва още от същото. Отново ще се потопи, отново ще играят другите от негово име и за негова сметка”, заяви Колев.

„Не виждам основание за настъпване на нов етап в дейността на Пеевски в момента”, смята и Ганев.

Двамата политолози се обединиха около мнението, че Корнелия Нинова ще остане лидер на БСП до местните избори през есента. „Не съм сигурен, че въобще някой в БСП знае какво ще стане в партията и това е поради една много проста причина – има Конгрес на 16 юни. Той може да роди всеки един вариант, но от гледна точка на политическия интерес в момента на вътрешнопартийната опозиция мисля, че те няма да хвърлят към момента всичките си усилия, за да свалят Корнелия Нинова заради предстоящите местни избори”, каза  Димитър Ганев.

„И аз мисля, че това ще е така, защото местните избори са най-удобни за всички политици. Независимо от резултатa, винаги можеш да твърдиш, че си спечелил или респективно, че другите са ги загубили. Битката там предстои. Най-глупавото е да предизвикат трусове преди местните избори”, каза Кольо Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.