Нужни са 50 000 лева

Майка на 5-годишно момиче разчита на дарения за операция на детето в Съединените щати. Вече е опитвала да потърси помощ от държавата, но разказва, че след последните промени във Фонда за лечение на деца няма връзка с институциите.

Макар и да може да обслужи плюшеното си мече, самата Цвети не може да обслужва самостоятелно себе си. Родена е с детска церебрална парализа, заради което не може да ходи сама. „Не може да тича с другите деца, скоро ми каза, че искала футбол да играе, иска водни ски да кара. Неща, които поне на този етап няма как да направи.  Аз съм й краката, аз съм й всичко”, споделя майката на Цвети Павлина Байлова.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Да помогнем на бебе Калина да живее

Семейството трябва да събере  още около 50 хиляди лева. Имат и  DMS номер. Но преди да разчита на помощта на хората, майката подала документи във Фонда за лечение на деца. „Изключително добра комуникация имахме, докато не преминаха към Здравната каса, оттам нататък мълчание . Обадих се на Националния телефон, свързах се, дадоха ми друг номер, на който аз продъжение на три дни аз не успях да направя връзка и сме до там”, коментира Павлина.

Промяната в системата е факт от началото на април. В писмен отговор от Здравната каса обясняват, че още от Фонда изискали допълнителни документи.  Майката твърди обаче, че ги е предоставила. така лечение все още официално не е отказано. А от пациентска организация твърдят, че и след реформата, имат сигнали от родители за проблеми с касата.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Момиченце с левкемия се нуждае от средства за лечение

А там предстои да се преразгледат три отказа на вече бившия Фонд за лечение в Съединените щати. Причината е, че съдът ги е отменил.  А майката на цвети е категорична, че ще продължи финансовата битка за операцията на детето без помощта на държавата. „Прогнозите на доктора са, че тя ще може да върви абсолютно самостоятелно. Нещото, към която се стремим с баща й откакто й е поставена диагнозата”, заключава майката на момиченцето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.