За половината от тях трябва цялостна реконструкция

Над 800 язовира в страната имат нужда от ремонт заради проблеми в изпускателите, пукнатини в стените и други технически нередности. Половината от неизправните водоеми, обаче трябва да бъдат ремонтирани спешно - с основен ремонт или цялостна реконструкция.

Според официалните данни на Агенцията за метрологичен и технически надзор в България има 6840 язовира. Дълго време се спореше, чии са някои от тях.

От юни миналата година има държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" , създадено да се грижи за всички язовири, за които общините не могат - над 2700. Дружеството обаче все още няма ръководство, защото общините не са прехвърлили всички документи за собственост на водоемите към държавата.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Скъса се язовирна стена край село Нова Върбовка (ВИДЕО+СНИМКИ)

За язовирите в страната се грижат няколко министерства и общини.  Половината от целия обем е под контрола на Националната електрическа компания. Засега няма рискове нито за населението, нито за природата, въпреки валежите. Язовирните стени били изправни, а речните участъци - почистени.

Друго от отговорните дружества – „Напоителни системи”, също нямало проблеми. Те стопанисват 199 язовира. Скъсаната стена край село Нова Върбовка се отразила и на техни водоеми.

„Отчитаме покачване на водното ниво на язовир Банинска, в следствие на водното ниво на Банински Лом, Русенски Лом. По протежението на реката превантивно сме взели мерки, чували с пясък. Предварително сме взели мерки за критична ситуация. Изправен основен изпускател, преливник, стена, всичко работи”, заяви Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи".

Засега „Напоителни системи" отчита 40% свободен обем в язовирите и ги наблюдават постоянно в последните 10 дни. Ремонтите ще бъдат първо на язовир Тотлебенов вал заради преливника, а после - на Лопушница и Елешница.

Прелива язовир в Тутраканци, евакуират хората (СНИМКИ)

„Имаме изработени проекти, ще бъдат избрани изпълнители. Категорично мога да заявя, че критични ситуации не очакваме. Абсолютно не допускаме покачване на нива”, добави Динева.

Без критично покачени нива са и язовирите на екоминистерството – 52 на брой.

„Към момента са с процент на запълване 69,1%. За сравнение - през миналата година за същия период е било 78,6%, абсолютно по-празни са”, каза Илияна Тодорова, директор на дирекция "Управление на водите", МОСВ.

Особено внимание има към водоемите Въча, Кричим, Йовковци, които обаче са в добро техническо състояние. На новото дружество за контрол на общинските язовири бяха отпуснати около 500 милиона лева за ремонти на критични водоеми. Не е ясно използвани ли са и как, защото още няма ръководство. Засега 122 общини са поискали държавата да управлява язовирите им. Чака се документацията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.