Ганди пое отговорността за смазващото поражение на парламентарните избори

Председателят на опозиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК) Рахул Ганди подаде оставка, поемайки отговорността за смазващото поражение на парламентарните избори, предадоха Асошиейтед прес, ДПА и БТА.

Ганди обяви оставката си в Twitter, заявявайки, че се оттегля, защото отговорността е "от жизненоважно значение за бъдещото разрастване на партията". Той добави, че хиндуистките националисти на министър-председателя Нарендра Моди са използвали "цялата държавна машина", за да се борят срещу ИНК и други опозиционни партии на изборите.

Водената от Ганди партия спечели само 52 места в 543-местния парламент. Възстановяването на ИНК ще изисква вземането на трудни решения и много хора, включително той самият, ще трябва да понесат отговорността за провала тази година, подчерта партийният лидер. Той добави, че би било неправилно той самият да избере наследника си и че това трябва да бъде поверено на други.

Прадядото, бабата и бащата на Ганди са били премиери. Той обаче загуби мястото си в парламента на изборите в район, който отдавна беше бастион на ИНК. Рахул Ганди обаче спечели депутатско място в друг щат, припомня АП. Ганди заяви, че не изпитва омраза или гняв към управляващата партия Бхаратия джаната, но се противопоставя на нейните идеи за Индия. "Извършващото се посегателство срещу нашата страна и конституция има за цел да унищожи самата основа на нашата нация", подчерта той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.