Той отбеляза, че Япония, подобно на Турция, не одобрява санкциите на САЩ срещу Иран

Анкара, съвместно с Токио, са готови да посредничат за разрешаване на конфликта между САЩ и Иран, заяви турският президент Тайип Ердоган. „По време на разговорите с японския премиер Шиндзо Абе (на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Осака) той попита дали можем да работим съвместно в тази ситуация (конфликтът между САЩ и Иран), отговорих – „Защо не?” Аз мога да преговарям и с иранския президент Хасан Рухани, и с върховния лидер на страната Али Хаменей. Няма никакъв проблем за това“, каза Ердоган, цитиран от „Сабах“ и БГНЕС.

Нетаняху поиска санкции от ЕС за Иран

Той отбеляза, че Япония, подобно на Турция, не одобрява санкциите на САЩ срещу Иран, добавяйки, че никой в световната общност не иска да стане "част от тази криза".

Напоследък отношенията между САЩ и Иран значително се влошиха. Американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика и продължават да увеличават санкционния натиск. Целта на Вашингтон е да „промени поведението” на Ислямската Република. Чрез повторните санкции Съединените щати принудиха всички купувачи на ирански петрол да спрат да купуват. САЩ също обявиха иранския Революционен гвардейски корпус за терористична организация. В отговор Иран призна Централното командване на САЩ, известно като CENTCOM, за терористична организация, а самите САЩ за "държава, спонсорираща тероризма".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook