Външният министър на Великобритания отвърна на критиките на президента Тръмп

Лондон критикува Доналд Тръмп, след като американският президент каза, че посланикът на кралството в САЩ е "много тъп човек", а премиера Тереза Мей е "глупава", пише Би Би Си.

"Приятелите си говорят честно и аз ще направя така. Тези коментари са погрешни и неуважителни към нашия премиер и страната ни", каза външният министър и кандидат за премиер на Великобритания Джереми Хънт.

Тръмп направи коментарите, след като в медиите изтекоха дипломатически писма, които посланикът на Великобритания изпращал до правителството като анализ на политическата ситуация.

Тръмп: Британският посланик в САЩ не се справя със задълженията си

В тях Ким Дарък пише, че правителството на Доналд Тръмп е "непохватно и нелепо", а самият президент "излъчва несигурност".

Тръмп: САЩ повече няма да работи с британския посланик

Тръмп отговори на публикациите в медиите, като обиди сър Дарък, а за Мей каза, че не е последвала съвета му за Brexit, а поела по "свой, глупав път".

Хънт пък бе категоричен, че ако бъде избран за премиер, ще остави Ким Дарък на поста му в САЩ.

След заплахата на Тръмп, че "повече няма да работи" с Дарък, американския тДържавен департамент пусна обръщение, че "ще продължава да работи с всеки акредитиран дипломат, докато не получи наставления от Белия дом или президента."

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.