Новият шеф на ДФЗ бе излъчен на заседание на УС

Бившият земеделски министър Васил Грудев оглави Държавен фонд "Земеделие" по решение на Управителния съвет. Това стана на извънредно заседание на ДФЗ , на което бе приета оставката на Живко Живков.

Шефът на ДФ "Земеделие" е подал оставка

Грудев сменя Живков, след като последният напуска по лични причини. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ. През последните дни скандалите около Фонд не стихват.

Снимка: БГНЕС

“За мен панацеята е прозрачност”, коментира пред медиите Грудев след избора му.

„Напрежението, свързано с репутационния риск пред ДФЗ ни доведе до необходимостта от предприемане на тези мерки. Те са базирани от подадените оставки от страна на Живко Живков, който беше директор на фонда досега и заместникът му Калоян Костадинов. За нас е важно на този етап да покажем в още по-голяма степен прозрачност при функционирането на всички системи в ДФЗ“, заяви Грудев, цитиран от БГНЕС. Той добави, че е била направена проверка на всички къщи за гости.

Според него работата във фонда трябва да продължи в дух на откритост, прозрачност, подобряване на диалога със самите бенефициенти и подобряване на комуникацията с обществеността.

„На първо място ще стартираме с успокояване на системата, защото тя трябва да функционира спокойно, но и прозрачно. Изключително ще държа на прозрачността в комуникацията и всички действия на служителите в ДФЗ. Те трябва да бъдат спокойни“, заяви той и добави, че на този етап не предвижда структурни промени и подчерта, че единствените промени ще са в посока прозрачност и начина на комуникиране на фонда с обществеността.

Грудев каза още, че първите проблеми, с които ще се заеме са свързани с актуализирането и въвеждане на по-строги мерки по отношение на оторизацията и изплащането, разглеждането на проекти.

Петима от Държавен фонд „Земеделие“ - с обвинения

„Още при встъпването на министър Танева набелязахме един екшън план, по който да действаме, тъй като имаше определени забавяния в оторизация, в договаряне на различни мерки. До края на годината имаме график за изплащане на средствата от Програма за развитие на селските райони и от схемите за директни плащания на площ, където трябва да приключим всички проверки. Плащанията трябва да се извършат до края на годината”, посочи Васил Грудев и добави, че има опит в системата повече от 14 години.

Управителният съвет на фонда прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов, който беше арестуван преди дни, но бе пуснат от ареста срещу 26 хил. лв. парична гаранция. Освободен бе и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

Снимка: БГНЕС

Новият директор на ДФЗ Васил Грудев е бивш зам.-министър на земеделието в служебния кабинет, назначен от Росен Плевнелиев с премиер Георги Близнашки. Към момента е съветник на министър Десислава Танева по темите, свързани с еврофондовете.

Снимка: БГНЕС

Новият шеф на ДФЗ е роден е на 5 май 1980 г. в град Пловдив. Работи във Фонд "Земеделие" от 2006 г. Между април 2006 и декември 2008 г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. В периода 2009 – 2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“. През септември 2013 г. става изпълнителен директор на фонда до ноември същата година.В периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. Заместник министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов.

Репортер: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.