Проведено е клинично изледване в Конго от американските санитарни власти

Учените вече могат да се надяват на лек срещу ебола. Две лекарства увеличиха вероятността от оцеляване на пациенти в рамките на клинично изледване в ДР Конго, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от БТА.

Сегашната фаза на започналото през ноември м.г. изследване ще бъде спряна, за да може всички бъдещи пациенти да се подложат на показалото положителни резултати лечение, отбелязаха от Националните здравни институти на САЩ.

Заради ебола: СЗО обяви глобално извънредно положение

Предварителните резултати на 499 участници в изследването сочат, че онези от тях, които приели лекарствата REGN-EB3 и mAb114, са с по-голям шанс да оцелеят, отколкото приелите Zmapp и Remdesivir.  

За по-малко от месец: 100 души починаха от ебола в Конго

Директорът на британската фондация "Уелкъм тръст" Джереми Фарар прецени, че този напредък несъмнено ще спаси човешки животи. "Колкото повече научаваме за обнадеждаващите две лечения, толкова повече се доближаваме до възможността ужасната болест ебола да се превърне в излечимо заболяване, което може да се избегне", отбеляза той.

Американските санитарни власти поясниха, че окончателният анализ на събраните данни ще бъде извършен в края на септември или началото на октомври и че след това резултатите ще бъдат публикувани. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.