Операцията е проведена в три държави

Около 1000 полицаи участваха  в мащабна операция срещу киберпрестъпността, осъществена в девет от 16-те германски провинции, а също в Литва и Хърватия, предаде БТА.

Полицията съобщи, че е закрила онлайн платформа за продажба на експлозиви, предлагала подробни инструкции за изработването на експлозиви и за производството на синтетични наркотици. В изявление силите на реда посочиха, че уебсайтът съществува от 2006 г. и има около 3000 регистрирани членове, като 360 от тях били активни през 2018 г.

Разбиха над 40 страници с филми в интернет

При операцията, която била координирана от град Гьотинген в Централна Германия, са били претърсени 34 сгради, разпитани 22 заподозрени и иззети 127 кг химикали, използвани за направата на експлозиви, както и детонатори. Полицията е открила също оръжие, боеприпаси и химически вещества за производство на синтетична дрога.

Тепърва ще се разследват субектите зад сайта - операторите на платформата, нейните администратори, както и потребителите й по подозрения в престъпления, свързани с оръжие, експлозиви и наркотици.

Вижте хакера, обвинен за атаката срещу НАП (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.