Потребителите не са застрашени, казват от СЗО

Световната здравна организация (СЗО) определи като "нисък" риска за здравето от микропластмасата в питейната вода, предаде БГНЕС.

Сегашното ниво на малките частици пластмаса в питейната вода не застрашават потребителите, казват от СЗО, но допълват, че са необходими допълнителни изследвания по темата.

Откриването на малки частици пластмаса в питейната и бутилираната вода предизвика голям шум в медиите, но агенцията на ООН не открива директно отражение върху човека.

Флуорирането на питейната вода крие опасности

Според изследването пластмасата в бутилираната вода най-често попада в нея чрез технологията на бутилиране, особено при завиването на пластмасовата капачка.

"Водещото послание е, че потребителите на питейна вода по света, на базата на нашата оценка, могат да са спокойни, че риска за здравето им е нисък", каза Брус Гордън от отдела за обществена сигурност на СЗО.

Намериха пластмаса в питейна вода от пет континента

Изследването на организацията показало, че повечето частици пластмаса в питейната и бутилираната вода са по-големи от 150 микрометра. Това означава, че те не преминават през стените на червата и се изхвърлят от организма чрез храносмилателната система.

Ако има по-малки частици от 150 микрометра, те биха преминали през стените на червата и биха се отложили в други органи.

От СЗО признават, че нямат достатъчно информация дали това се случва и какви са евентуалните последици от него.

Алис Хортън, изследовател на микропластмасите от Великобритания казва, че не трябва да се забравя, че хората са изложени на микропластмаси на много места и по много начини в своето ежедневие и питейната вода е само един от тях.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.