Такава е оценката в публикувания от ведомството доклад за спазване на международните споразумения

Държавният департамент на САЩ смята, че Русия и Китай не спазват мораториума за провеждане на ядрени опити. Такава е оценката в публикувания от ведомството доклад за спазване на международните споразумения в областта на контрола над въоръженията, неразпространението и разоръжаването, съобщава БГНЕС.

Русия и Китай неведнъж са отхвърляли подобни обвинения.

„Възможно е Китай през 2018 година да е направил няколко опита или експеримента, свързани с ядрено оръжие. Характерът на тези опити предизвиква безпокойство относно спазването на мораториума от страна на Китай”, пише в документа и се допълва, че допълнителна информация за такива опити е приложена в секретната версия на доклада.

Русия: САЩ могат да започнат ядрени опити отново

По отношение на Русия Държавният департамент повтаря разузнавателна информация на САЩ от юни, че страната не се придържа към стандарта за „нулева мощност”.

Според експертната оценка, тези опити ще позволят на Русия да подобри потенциала си в областта на ядрените оръжия. В същото време САЩ са се отказали от предимството, като поддържат стандарт „нулева мощност”.

Договорът за всеобща забрана на ядрените опити е подписан през 1996 година, но не е ратифициран от редица държави, в това число САЩ и Китай. Държавите, разполагащи с ядрено оръжие, доброволно се задължават да не провеждат опити с тях. САЩ поддържат собствен стандарт на „нулева мощност”, който не е международно признат, но по който оценяват политиката на други страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.