Домакин е Франция, а обща позиция изглежда трудно постижима

Проблеми и разногласия в началото на срещата на Г-7 във Франция. Лидерите на държавите с най-големите икономики са на различни позиции за търговията, борбата с глобалното затопляне и отношенията с Русия.

Вероятно на форума няма да бъде постигнато заключително общо становище.

Светът в очакване на срещата на Г- 7

Лидерите се събират в известния сред европейските монарси курорт - Биариц. Една от темите на срещата на Г-7 е борба с неравенството. Наблюдатели изтъкнаха, че едва ли има нещо по-иронично властимащите да се борят с неравенството от супер луксозен дворец, който император Наполеон Трети построил като лятна резиденция за съпругата си. Но встрани от нюансите, по практическите въпроси, Доналд Тръмп не е на едно мнение с почти никой на срещата.

В началото на изявлението си, председателят на Европейския съвет даде реалистично определение на предстоящото в Биариц.

„Този форум ще бъде труден тест за единството и солидарността на Свободния свят и неговите лидери. Не е сигурно, че групата ще успее да намери общи решения. Или пък лидерите ще влязат в безсмислени спорове помежду си", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Един от тези спорове е икономически - правилата за световна търговия. Още преди пристигането си на форума Доналд Тръмп заплаши Франция с нови мита.

„Не искам чужди държави да налагат несправедливи данъци на нашите компании. Това са страхотни, американски компании. Ако направят това, ще наложим мита на вината им, както и други неща”, заяви Тръмп.

Европейският съюз не е съгласен и с идеята на Тръмп да върне Русия в Г-7 и Владимир Путин на срещите на лидерите.

„Президентът Тръмп каза, че трябва да поканим Русия отново в Г-7. И открито заяви, че анексирането на Крим от Украйна било отчасти оправдано и трябва да го приемем. При никакви условия не можем да се съгласим с тази логика”, каза още Туск.

Думите на поляка са показателни за атмосферата, в която започва срещата. След около час Еманюел Макрон ще отправи официалното приветствие за начало на форума. Вероятно той ще е по-дипломатичен, но реално и неговите позиции са подобни и не предвещават разбирателство.

Информация: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.