Домакин ще бъде френският курорт Биариц

Светът е в очакване на срещата на Г- 7. Домакин ще бъде френският курорт Биариц.  Сериозни мерки за сигурност и горещи теми– в такъв контекст се очакват разговорите. Европейският съюз засили натиска си върху бразилския президент заради пожарите в Амазонската джунгла.

Какво ще правят първите дами на срещата на Г-7?

В навечерието на срещата на върха, Ирландия и Франция заплашиха да блокират търговското споразумение с Южна Америка, ако не бъдат взети спешни мерки. Часове преди форума, германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята една от основните теми да бъдат стихиите, а френският президент Макрон нарече рекордният брой пожари в тропическите гори на Амазония „международна криза”.

Германия е против решението на Макрон за блокирането на пакта "Меркосур"

А градчето осъмва при изключителни мерки за сигурност по суша, вода и въздух. Над 13 хиляди представители на силите на реда ще пазят лидерите на седемте най-развити икономики в света. Протести, контра-протести и бойкоти вече съпътстват събитието.  Властите забраниха протестите в близост, но позволиха на няколко групи демонстранти да се разположат в околните градове. Там ще бъде организирана контра среща на върха, докато в  Биариц лидерите обсъждат  търговската война между Вашингтон и Пекин, кризите в Украйна, Хонконг и тази между Кашмир и Индия.

Пожарите в Амазонската джунгла ще бъде основна тема на срещата на Г-7

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.