Опасно време в следващите 48 часа

Днес ще настъпи истинската есен. До обяд ще бъде слънчево и тихо. След това, в часовете до вечерта, облачността ще стане значителна, а в Западна България ще завали. Температурите днес все още ще бъдат в интервала 25-30 градуса. По-топло ще е в източната половина на страната, където термометрите ще достигнат дори 31-32 градуса. Вятърът от северозапад ще се усилва днес в хода на деня и след обяд неговата скорост ще достига 50-60 километра в час в някои райони на Дунавската равнина. В 6 области е в сила жълт код за силни пориви на вятъра.

През нощта и утре валежите постепенно ще обхванат цялата страна. Очакваме по-значителни валежни количества в централна Южна и в Източна България. За 24 часа там ще паднат до 50 литра на квадратен метър дъжд. В планинските райони и повече. Температурите утре ще са значително по-ниски – от 12 градуса в района на София до максимум 22 в района на Бургас.

В планините очакваме също захлаждане със значителни валежи в следващите 48 часа. Днес до обяд ще е слънчево. След обяд обаче ще завали и ще прегърми. Вятърът ще е опасно силен, температурите ще паднат. По най-високите места в Рила и Пирин ще прехвърчи и сняг. Черноморието днес ще остане в плен на слънчевото време. Именно на изток днес се очакваме най-високите температури – до 31-32 градуса. Утре обаче и по крайбрежието ще превали, а температурите ще паднат с 5-10 градуса.

Застудяването е резултат от студен атмосферен фронт, който преминава над Балканите с валежи, ниски температури и силни пориви на вятъра. Още в събота от запад на изток валежите ще спрат, а облачността за кратко ще се разкъса. Времето обаче ще остане есенно, мъгливо и прохладно с дневни температури между 16 и 18 градуса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.