Обвиняеми в разследването са 14 души, 11 от които са в ареста

След близо четири години френските съдии-следователи приключиха разследването си на атентатите от 13 ноември 2015 г., най-смъртоносните във Франция, съобщават Франс прес и БТА.

Една година след терора в "Батаклан" (ГАЛЕРИЯ)

Сега започва да тече едномесечен срок за забележки от страните по разследването и искания на антитерористичния отдел на националната прокуратура, преди съдиите да вземат окончателно решение за съдебен процес, който ще се състои най-рано след една година.

Германия екстрадира босненец за атентата в зала „Батаклан“

Обвиняеми в това разследване са 14 души, 11 от които са в ареста. Сред тях е Салах Абдеслам, единственият жив от трите групи джихадисти, извършили атентатите. Освен това са издадени заповеди за задържане на шестима заподозрени, за някои от които се допуска, че са убити в Сирия или Ирак.

На 13 ноември 2015 г. девет души нападнаха няколко места в Париж и близкия град Сен Дени, край националния футболен стадион, пред ресторанти и в концертната зала "Батаклан". 130 души бяха убити, а над 350 - ранени. За атентатите пое отговорност организацията ИДИЛ.

Най-големите терористични атаки в Европа за последните години

Отделно на 8 октомври парижката антитерористична прокуратура започна предварително производство срещу лидерите на ИДИЛ, вдъхновили и поели отговорността за голям брой джихадистки атентати във Франция през последните години. В тази връзка френското правосъдие издаде заповед за задържане на водача на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади и смятания за мъртъв негов заместник Абу Мохамед ал Аднани.

Пред зала "Батаклан" откриха плоча в памет на загиналите при атентата преди година (СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.