Случаят предизвиква тревога за ескалация на насилие в блокирания от протести град

Полицай простреля протестиращ в Хонконг. Случаят предизвиква тревога за ескалация на насилие в блокирания от протести град. Раненият е бил опериран и е в стабилно състояние. Полицаи стреляха общо пет пъти в хаотичен сблъсък с граждани.

Опасенията са, че протестите срещу градските власти и намесата на Пекин в управлението на града могат да се радикализират. А това може да доведе до много жертви при насилствено потушаване на недоволството.

По-късно днес протестиращи в Хонконг подпалиха човек, който се намира в критично състояние, съобщава БГНЕС.

Три видеоклипа бяха разпространени в социалните мрежи, ,използвани от протестиращи, показващи мъж в зелена тениска, спорещ с хора на пешеходен мост.

След това маскиран мъж, облечен в черно, хвърля течност върху мъжа и го запалва, докато тълпата се разпръснат, а жертвата неистово се опитва да свали тениската си.

"При най-шокиращия инцидент участници в безредиците изляха запалима течност върху човек и го подпалиха", заяви говорителят на полицията Джон Це пред репортери на пресконференция, докато на екран се въртяха клиповете от инцидента.

Мъжът е приет в болница в критично състояние.

Инцидентът е станал в северната част на Ма Он Шан, на около 20 километра от централния бизнес район, каза той.

Според полицаите жертвата се е опитвала да прогони протестиращите, след което „той е бил пребит и подпален", каза Це.

Сблъсък между полиция и демонстранти на Хелоуин в Хонконг (ВИДЕО+СНИМКИ)

И днес протестиращите блокираха улици, спряха няколко влака и се барикадираха в търговски обекти. Те искат реална автономия на Хонконг и протестират без прекъсване 24-та поредна седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.