Темата коментират д-р Стойчо Кацаров и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова

„Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма съществена разлика. Няма увеличение на средствата за профилактика и за извънболнична помощ”. Това каза в студиото на „Здравей, България” Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Достатъчно ли е увеличението на бюджета за здравеопазване?

„Извънболничната помощ продължава да се пренебрегва. Пациентите би трябвало да влизат в болница, само когато проблемът им не може да се реши вкъщи. Когато не отделяме средства за профилактика, не предотвратяваме възникването на заболявания”, смята адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й един от основните проблеми в извънболничната помощ са регулативните стандарти. „За пациента е по-лесно да бъде приет в болница, отколкото да се направят всички необходими изследвания, без да лежи в лечебно заведение”, каза още Шаркова.

Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2020 г.

„Тази година Българският лекарски съюз и Здравната каса ще подпишат Национален рамков договор за три години. В него са записани броят на медицинските дейности и цените им. Бюджетът на касата е произведение от броя на дейностите по цените. Когато те подпишат договор за три години, това означава, че той ще остане същия”, поясни Кацаров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.