Това разкри министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу

Турция е заловила топ терорист на ИДИЛ при операция в Сирия, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той не идентифицира терориста, но го нарече "важна висша фигура”. Вътрешният министър огласи информацията на симпозиум за обучение по сигурността в източната провинция Ван, предаде БГНЕС.

Турция е заловила членове на семейството на Багдади

Относно екстрадирането на чуждестранни терористи на ИДИЛ Сойлу заяви, че Германия и Холандия са обещали да приемат терористите и техните семейства, които в момента са задържани в Турция. Той благодари на двете държави за разбирането им по въпроса. Обещанията на Германия и Холандия дойдоха след решението на Франция да приеме 11 френски терористи от ИДИЛ, държани в Турция.

ИДИЛ потвърди смъртта на Багдади и обяви новия си лидер

"Ние имаме своя политика и я прилагаме безкомпромисно", каза Сойлу и добави, че Турция ще екстрадира всички чуждестранни терористи, независимо дали страните ги приемат или не. "Те показаха конструктивно отношение в разговорите, които проведохме с техните министри на вътрешните работи, правосъдието и сигурността през последните пет дни", заяви още Сойлу.

Показаха първи кадри от ликвидирането на лидера на ИДИЛ (ВИДЕО)

Министърът призова всички останали страни също да си сътрудничат с Турция и да заемат конструктивно отношение по въпроса. Очаква се международната коалиция срещу джихадистите да проведе среща във Вашингтон в сряда, на която да бъдат обсъдени редица въпроси, включително екстрадицията на чужди терористи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.