Премиерът подкрепи кандидатурата на Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП

„С Андрей сме добри приятели от много години. На Хърватия й предстои председателство. Темата Западни Балкани е на дневен ред. В България сме домакини на Берлинския процес догодина, където, знаете, идват лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Австрия. Освен това сме домакини на процеса „Акаба“. Заедно в краля на Йордания ще организираме две събития. Те са посветени на контратероризма и контрарадикализма. И двете събития ще са в България. С Андрей Пленкович имаме да направим много неща заедно през 2020 г. Трябва така да си подредим събитията, че да си помагаме”, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след среща с премиера на Хърватия в Загреб.

„Вчера проведох срещи с нашите т.н. сестрински партии. Не случайно Мицковски заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО. Аз настоях това да бъде декларирано. За да може една страна уверена да върви към двата съюза, всички партии трябва да са го декларирали и приели. Антибългарската реторика не само трябва да бъде забранена, но и да са убедени, че не е правилна. Ние не сме били окупатор на никого. Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и какъвто ние от векове сме го възприели. Ако искат да вървят напред, ясни са ценностите. Компромиси в тези неща няма. Те са го чули от мен, повторил съм го в тяхно присъствие и съм ги накарал да го декларират”, заяви той.

„Естер де Ланге е един от приятелите на България. Тя си направи труда да прелети над границата, да разгледа системите ни за контрол. Каза, че е изключително впечатлена. Тя го заяви на глас, пред всички. Считам, че това е важно. Ние сме държава, която се справя с контрабандата, с мигрантите”, добави Борисов.

 

 

„И кандидатът за ректор на Софийски университет беше един, но не видях протести”, заяви още той.

„Доналд Туск е много твърд човек, на нас ни е нужен точно такъв човек. Урсула фон дер Лайен представи Мария Габриел с такъв аплон, с такава радост, че работи с нея и то по такива теми. Видяхте радостта на всички канцлери, комисари. Ако гласуват за нея за зам.-председател, би било едно голямо признание за България. Смятам, че и с избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани. Делян Добрев показа в Хасково как мислят хасковлии”, смята премиерът. 

По-късно той подкрепи кандидатурата й за заместник-председател на ЕНП и й пожела успех.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович в Хърватия, където е на работно посещение. Той консултира колегата си приоритетите на предстоящото хърватско председателство на Съвета на ЕС, което ще стартира през първата половина на следващата година.

„Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство“, е заявил Борисов.


 

„Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия“, каза още премиерът Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

Борисов и Пленкович обсъдиха в Загреб и актуални теми от регионалния и европейския дневен ред, важни и за двете страни като преговорите за новия бюджет на ЕС в периода 2021-2027 г., задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на конкурентоспособността в глобализирания свят.

Преди разговора с хърватския си колега, българският премиер остави послание в „Златната книга“ в институцията с пожелание – „За успеха на България и Хърватия“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.