Те заявили, че не знаели добре английски и не разбрали, че им е наредено да напуснат обекта

САЩ са експулсирали "тайно" двама китайски дипломати, опитали да се промъкнат във военна база във Вирджиния през септември, съобщава БТА. Поне един от двамата е заподозрян от американските власти, че е агент на китайското разузнаване, пише вестник "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на анонимни източници.

Китай отменя допълнителните мита върху някои американски стоки

Двама служители на китайското посолство във Вашингтон, придружени от съпругите си, са отишли с кола до базата. На пропускателния пункт им бил отказан достъп и им било наредено да се върнат. Охраната ги пуснала да влязат на територията на базата, за да направят обратен завой, но вместо да обърне, колата продължила навътре в базата. В крайна сметка пътят й бил преграден от камиони.

Мотивът за този опит за проникване не е ясен, но по мнение на американски представители китайците искали да проучат мерките за охрана на обекта. Дипломатите казали, че са влезли погрешка, защото не знаели добре английски и не разбрали какво са им наредили. Това обяснение обаче не било убедително за американската страна и се стигнало до първото експулсиране на китайски дипломати от САЩ за последните повече от 30 години. Тази мярка не е била обявена официално и Китай не е експулсирал в отговор американски дипломати.

Държавният департамент отказва коментар по случая.