Стотици хора се събраха пред официалната му резиденция, за да го изпратят

Дядо Коледа тръгна по света, за да раздава подаръци. Добрият старец напусна дома си в Арктическия кръг и се качи на шейната, за да посети очакващите го деца.

 

Стотици хора се събраха пред официалната резиденция на Дядо Коледа в градчето Рованиеми във Финландия, за да го изпратят с коледни песни. 

Малко преди да тръгне на дългия си път, старецът каза няколко думи на хората, като им пожела мирни и щастливи празници.

„Темата на NOVA“ със специални празнични издания

"Подготовката е завършена и е време да започнем да радваме хората по целия свят. 
Надявам се да имате прекрасна Коледа със семейство и приятели. Не забравяйте да се огледате и да бъдете приятел на самотните", каза Дядо Коледа. 

От 1955 г. насам Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, известно със съкращението НОРАД, следи движението му.

Сайтът има близо 15 милиона уникални посетители от над 200 държави. Традицията за проследяване на Дядо Коледа започва, когато през 50-те години на миналия век магазин в Колорадо Спрингс допуска печатна грешка в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник. Първото обаждане идва от малко момиче, което се свързва с директора на тогавашния НОРАД. Полковникът уверява детето, че Дядо Коледа е на път, а след като още деца се обаждат в командния център, армията добавя новата задача към своята отбранителна мисия.

ТУК може да видите в реално време къде се намира Добрият старец.