Жителите на подбалканското градче възродиха уникалната традиция коледуване

По традиция на днешния ден коледари тръгват по къщите в цялата страна, за да наричат за здраве и берекет. Рано сутринта Калофер беше огласен от звуците на десетки гайди.

Още от ранни зори с обличането на калоферските носии и настройването на тъпаните и джура гайдите, старата традия в града на Ботев оживя отново. 11- годишният Станислав е трето поколение коледар.

КОЛЕДНИ ЕМОЦИИ: Как реагират децата при отварянето на подаръците? (ВИДЕО)

“Гайдата е напранена от ярешка кожа. Гайдоницата от синя слива и главините са напавени от дърво. Тук се коледува с т.нар. “джура гайда”, каза Станислав Радойнов.     “Разликата е в звученето. Звученето на родопската гайда“каба“ гайда е по-мажорно, по-ниска, докато нашите са по-пискливи”, каза още кметът на Калофер Румен Стоянов.

В хилядолетния обичай Коледуване участват основно деца и млади момчета. Те пеят рождествените песни, които са научили от по-възрастните коледари и са облечени във вълнени калоферски носии.

 “Гимена фланела- това е калоферската официална дреха, специално за тези празници. Оттам-нататък са също характерни гимените панталони”, заяви Стоянов.

 

 

В Калофер няма къща, в която да няма гайда или тъпан. На днешния ден всеки е отворил дома си, за да посрещне коледарите.

 “Живея в Германия вече от 20-години и тази традиция за мен е почти напълно непозната. И е нещо невероятно. Цяла вечер я чакахме с децата. Гледахме през прозореца и ето че тази сутрин бяха тук”, добави Снежина Атанасова.