176 души загинаха при инцидента

В Украйна днес е ден на траур заради смъртта на 176 души, които загинаха при самолетната катастрофа над Техеран. Въпреки че, първоначално беше отхвърлена връзка между авиокатастрофата и обстрела на американски бази, сега украинските следователи искат да прегледат отломките от „Боинг”-а за останки от иранска ракета.

Разглеждат се всички възможни версии: удар от ракета, взрив вътре в самолета, извършен от терорист или експлозия на двигател заради повреда.

Нови кадри от охранителни камери потвърждават версията, че „Боинг”-ът е горял още във въздуха, преди да се удари в земята.

Ден след тежката катастрофа край Техеран, въпросите са повече от отговорите, а роднините на пътниците скърбят. „Говорих с нея по WhatsApp 20 минути преди самолетът да излети. Тя искаше да я успокоя, че няма да има война. Казах й да не се притеснява, защото нищо няма да се случи. Каза „добре", а след това, че трябва да си изключва телефона. Това беше всичко”, каза съпруг на една от загиналите пътнички.

Младоженци на 24 и 26 години, отишли в Иран, за да се оженят и четирима от гостите на сватбата им са сред 63-мата канадци, загинали при катастрофата. 30 от жертвите на борда са от един и същи канадски град.  „Нямам думи за това, убийствено е. Изгубихме един процент от общността ни в този полет. Хора, които познавам лично много добре. Всеки един от жителите тук е засегнат по един или друг начин от падането на този самолет”, коментира Пайман Парсеян.

Украински самолет се разби в Техеран (ВИДЕО+СНИМКИ)

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че 138 от пътниците в самолета са отивали в Канада. В цялата страна националните знамена са свалени наполовина, а в няколко града ще има възпоминателни церемонии. „Сред загиналите е един приятел, съпругата му и двете му дъщери на 9 и 14 години. Нямам думи за това. Просто е ужасно. Не мога да си представя семействата през какво преминават”, допълни още Парсеян.

 

 

Версиите за случилото се множат. Според германския вестник „Билд4, „Боинг”-ът може да е бил ударен от зенитен ракетен комплекс „Тор”. Фактът, че преди падането си самолетът рязко е завил надясно, потвърждавал версията за ракетен обстрел, пише изданието. Но украинският президент Володимир Зеленски призова: „Бих искал да помоля всички, особено когато Украйна е в центъра на информационна война, да се въздържат от манипулации, спекулации, конспиративни теории, категорични заключения, оценки и непотвърдени заключения. Необходими са търпение, въздържане и мъдрост”.

В разследването се включват и експерти, които са работили по свалянето на малайзийския „Боинг” над Украйна през 2014 година.