Закриващата церемония е скромна и семпла

Тази вечер е последната за Пловдив като Европейска столица на културата. С концерт градът под тепетата, заедно с италианския Матера, предават щафетата на следващите избрани.

За разлика от откриващата церемония, която беше  бляскава и грандиозна,  закриващата е по-семпла и скромна. Както по отношение на участие на актьори и музикални изпълнители, така и по отношение на финансовите средства, похарчени за нея.

Как е изглеждал Пловдив преди век? (ВИДЕО)

Различни са оценките за Европейската столица на културата. Едни говорят със суперлативи, а други отправят остри критики.

С грандиозно откриване и шумен скандал Пловдив стана Европейска столица на културата точно  преди година. Още в самото откриване, за което общинската фондация“ Пловдив 2019“ плати близо 3 милиона лева, се заговори за злоупотреби. Прокурорската проверка по случая още не е приключила.

„Въпреки многото шумотевица, голямата част от нея негативна, за 12 месеца нямаше проект, който да отпадне, който да прекратим”, заяви зам.-директорът на фондация “Пловдив 2019“ Виктор Янков.

Прокуратурата погна "Пловдив 2019"

Скандалът не попречи да бъдат реализирани 800 събития. Над 34 милиона лева струва на държавата Европейската столица на културата.

Градът, който прие близо 2 милиона посетители от България и чужбина показа, че театърът, операта и изобразителното изкуство са на световно ниво. В истинска театрална сензация се превърна спектакълът „Одисей,  в който участва и гръцкият държавен театър.

„Сбъдна се една много стара наша мечта- да създадем един наистина така проект от белия лист”, заяви директорът на Драматичен театър - Пловдив Кръстю Кръстев. 

Отзвукът от премиерата на операта “Орфей и Евридика“ дълго ще отеква от Античния театър. Заради успеха на държавната опера, тя ще участва и в закриващата церемония тази вечер.

"НОЩ В ПЛОВДИВ 2019": Културната столица показва десетки галерии и експозиции на открито

Под звуците на четирите годишни времена на Вивалди на четири огромни екрана ще бъдат показани всички изминали културни събития

„Всички главни събития ще бъдат като един калейдоскоп, представени хронологично”, разкри музикалният директор на Държавна опера- Пловдив Диан Чобанов.

На следващите градове, които ще са Европейска столица на културата, Пловдив подарява парче от Седмото тепе. Пластиките са изработени от именития пловдивски художник Атанас Хранов.

„Това е едно паве, което съм разрязал на две и е станало като книга с едни големи месингови панти. В него сме написали обръщението на нашата фондация към следващите „Нека да останем заедно в Европа!“, сподели художникът Атанас Хранов.

Закриващата церемония ще е далеч по-скромна и ще струва на общината 50 000 лева.

Пловдив предава щафетата на други два европейски града – хърватския Риека и ирландския Голуей.