Групата е действала от 5 години в София

Служители на МВР, ЕСГРАОН, адвокат и частен съдебен изпълнител са участвали в схема с имотни измами. Групата е действала на територията на София от 5 години. Това стана ясно на брифинг, който беше даден по повод мащабната акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност” в сряда сутрин. Тя е фалшифицирала документи на покойници. В нея са участвали полицаи, служители на ГРАО и частни съдебни изпълнители. Схемата е действала безотказно пет години. При нея са отнети много апетитни имоти, вкюлчително и такива на булевард "Витоша".

ГДБОП и прокуратурата блокираха входовете и изходите на Бургас (СНИМКИ)

 

 

 

Бандитите се свързали с частни съдебни изпълнители, служители на ГРАО, както и полицаи, които имат достъп до различни видове документи. А самата схема – замесените набелязвали самотни възрастни мъже и жени, без близки. След смъртта им успявали да издадат фалшиво удостоверение за брак с член на групата и така се сдобивали с имота му: От ГРАО пък заличавани далечните роднини, които могат да имот претенции към наследството. „Така нареченият младоженец, с помощта на служител от ЕСГРАОН, е манипулирал системата, така че починалата жена и за момента да е жива за държавните институции”, обясни Милева. Тя даде подробности как е действала групата. „Служителите на МВР издирвали данни за самотни възрастни хора, без наследници. Когато имали наследници, служителите от ЕСГРАОН ги заличавали. Когато лицето почине, служител на ЕСГРАОН издавал неистинско удостеверение за сключен граждански брак на член на организираната престъпна група. По този начин той ставал наследник на имотите му. Установени са случаи, в които изтегляли и всички налични сметки на починалите лица”, обясни Милева.

До този момент са установени случаи на прехвърлени имоти от 15 починали.

Ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров обясни, че акцията е проведена в момента, в който част от лица опитали да изтеглят 600 000 лева от сметката на починала жена. Те били с фалшиви документи, а едното от лицата било дегизирано като починалата жена.

„Насочили се и към един доста атрактивен имот, който се намира на бул. „Витоша”, обясни Димитров.

Задържани са 8 души за 24 часа, предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

„Служителите на МВР, замесени в групата, са предоставяли идентификационните данни на възрастни хора и информация доколко имат роднини, близки и къде живеят те”, обясни Стефчо Банков, директор на „Вътрешна сигурност”. Той каза още, че един фиктивен граждански брак е сключен в Русия, което е новост в този вид измами.

Накрая имотите са се препродавали или заменяли.

Репортер: Даниела Пехливанова