Специално за NOVA говори пасажер на лайнера

Хиляди пасажери са блокирани на борда на два круизни кораба, поставени под карантина заради коронавируса. Над 3700 пътници и екипаж не могат да слязат от луксозен лайнер край бреговете на Япония. Сред пътниците му вече има 20 потвърдени случая на заразата. Специални екипи свалиха болните на брега, за да бъдат настанени в болници.

СНИМКИ ОТ КОРАБА ВИЖТЕ ТУК

Останалите пасажери и персоналът на кораба ще останат на борда на „Diamond Princess” най-малко още 14 дни.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ЗА 48 ЧАСА: От груб строеж до модерно оборудвана болница в Китай (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Можем да потвърдим, че японското Министерство на здравеопазването завърши тестовете на всички гости и служители на борда на „Diamond Princess”. 10 души са дали положителна проба за коронавируса и са били транспортирани в близки болници. Корабът е на док край град Йокохама. Гостите ще имат на разположение безплатен интернет и телефон, за да се свързват с близките си”, написаха от компанията в сряда.

Показаха как изглежда бял дроб, засегнат от коронавирус (СНИМКИ)

Часове по-късно стана ясно, че още 10 пътници са заразени с коронавируса. Сред тях има и новородено. Здравните институции са уведомен и гостите ще бъдат откарани в специализирани лечебни заведения, се казва в друго съобщение на круизната компания.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Хиляди са „затворници" на круизни кораби (ВИДЕО)

Специално за NOVA за ситуацията на борда на кораба разказа една от пътничките. Тя споделя, че хората са заключени в каютите си, където обслужващият персонал им сервира храна. Много от тях са възрастни и имат нужда от лекарства, с които не са запасени за две седмици. Компанията и здравните власти вече работят по въпроса. Пасажерите да попълват формуляри, в които ще заявят от какви медикаменти се нуждаят.

В чат с е екипа на nova.bg японката разказа още, че тя и родителите й нямат достъп до чист въздух от 4 февруари, когато е била въведена карантината.

Коронавирусът вече и при новородени

От круизната компания обявиха, че  гостите, чиито каюти нямат отварящи се прозорци, ще бъде позволено да излизат на палубата на ротационен принцип.

„Предоставяме на гостите си много опции за забавление. Добавени са нови филми, телевизионни канали и аудио книги, а настолни игри бяха занесени във всички каюти”, се казва още в съобщението на компанията. Дори интернет връзката на кораба била подобрена, разказва японката. Пасажерите са снабдени и с предпазни маски.

Над 23 000 души в Китай болни от коронавирус

От управата се извинили за забавянето на румсървиза по стаите и обяснили това с непознатата за целия екипаж ситуация.

Въпреки всичко, те се ангажирали доставките на храна до всички 1500 каюти да бъдат извършвани в срок.

Шофьор на такси изгони от колата си пътник, пристигащ от Ухан (ВИДЕО)

Четете още по темата:

СЗО обяви коронавируса за глобална заплаха

Съмнения за пациент с коронавирус в Солун

Първи случай на предаване на новия вирус в САЩ - между двойка съпрузи в Чикаго

Как изглежда коронавирусът под микроскоп? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първи случай на коронавирус във Финландия

Китай и Русия разработват ваксина срещу коронавируса

British Airways спря полетите от и до Китай

ЕС е готов да съдейства за връщането на европейци от Китай

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК