Според съдийската колегия в него има недостатъци

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов, за да предостави доказателства за уволнението на съдия Андон Миталов.

Магистратите във ВСС за сега няма да разглеждат предложението на Кирилов за уволнението на спецсъдията.

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов също заяви, че в предложението на Кирилов съдържа много неясноти. Като такива Панов изброи, че не става ясно какви са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения.

Лозан Панов: Не е ясно защо Кирилов иска уволнението на Миталов

Съдия Андон Миталов бе уличен от САЩ в сериозна корупция, поради което му беше наложена забрана да посещава страната.

СЛЕД ЗАБРАНАТА НА САЩ: Миталов излезе в болничен, Съдийската колегия се събра извънредно (ОБЗОР)

„Аз го възприемам като засягане на престижа на съдебната власт, както и на държавата. Изявлението е във връзка с правен факт – прилагане на национален закон на САЩ. Бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието”, обясни Данаил Кирилов.

Тази сутрин председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

Посланик Херо Мустафа: Ще има още имена със забрана да влизат в САЩ (ВИДЕО)

В понеделник американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.