Тя проведе среща с индустриалци за цената на тока, търгуван на енергийната борса

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе среща с индустриалци за цената на тока, търгуван на енергийната борса.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Кирил Домусчиев: Има енергийна мафия в България

След продължили повече от три часа разговори, министърът определи срещата като "ползотворна". Пред журналисти Петкова разкри, че са набелязани редица мерки, сред които и такива за бъдещето на държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Разисквани са още законодателни промени, с които да се стабилизира финансово затруднената централа. Министърът отказа да назове конкретни мерки, но разкри че по темата ще се работи следващите дни на нови срещи.

„По отношение на цената на тока водихме дълъг разговор. Основният път за нейното пазарно изражение е пълната либерализация на пазара на електрическа енергия. Знаете, че това е една тема, по която ние работим много отдавна. Движим се с темпове, които не ни позволиха през миналата и по-миналата година да реализираме това наше желание и този наш ангажимент, но аз съм сигурна, че сега с колегите от бизнеса ще успеем да намерим наистина най-доброто решение по отношение на цената на индустриалния ток", заяви Петкова.

Темата за оставки в държавните дружества не е била обсъждана. 

Домакин на срещата, която премина в конструктивен дух и търсене на разбирателство, беше Кирил Домусчиев, председател на КРИБ и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Бяха набелязани теми, по които да продължи съвместната работа, така че да бъдат удовлетворени исканията на всички заинтересовани страни, съобщават от КРИБ.

В срещата участваха и председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, изпълнителните директори на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ЕСО, „Булгаргаз“, БНЕБ, „Мини Марица Изток“, както и заместник-министърът Жечо Станков и експерти от Министерството на енергетиката.

„Работим по всички въпроси, по които има разминавания между хората, ръководещи енергетиката и бизнеса“, каза след срещата Кирил Домусчиев. „Разбрахме се да водим още по-активен диалог и да продължим експертните разговори през следващата седмица. Вярваме, че това е правилният и успешен подход в тази критична ситуация на преход към нисковъглеродна икономика и в контекста на предстоящата Зелена сделка“.

„Стигнахме до общи решения за законодателни промени, които бизнесът подкрепя“, каза още министър Петкова.

Предстои допълнителна среща с ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“, на която ще бъдат обсъдени мерките за оптимизация на работата на дружеството, така че да се отговори на новите регулаторни предизвикателства и на критиките, отправени от страна на бизнеса. Целта е да се намерят пазарни решения на проблемите, които поставят дружеството в затруднено положение.

С председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов беше договорено да бъдат внесени законодателни промени, които да дадат възможност за корекции на някои пропуски в нормативната база, които до този момент са спъвали работата в сектор енергетика. На 25 февруари т.г. ще се проведе кръгла маса, на която всички заинтересовани страни ще имат възможност да обсъдят предстоящите мерки.