Премиерът отхвърли да е давал указания на главния прокурор

„Не съм подслушвал президента и по никакъв начин не съм давал разрешение затова. Добронамерен съм, отидох при него да го поздравя и не се страхувам. Никога не нарушавам добрия тон. Дума не съм казал, когато аз бях смазан от подслушване, не казвам и сега". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след речта си по повод 30-годишнината от създаването на КНСБ.

„Прокуратурата не е място, където да се решават политическите препирни. Абсолютно е прав Гешев", допълни Борисов. 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО НА КНСБ ВИЖТЕ ТУК

ВОЙНА ПО ВЪРХОВЕТЕ: Радев атакува Борисов, остра реакция на Гешев (ОБЗОР)

Относно думите на президента за евентуален служебен кабинет, премиерът каза:

„Нали сме за правова държава? Кое да е страшно? Че съм строил 10 години, пречиствателни станции, магистрали, метро?”, попита Борисов. 

По повод честването на КНСБ, Борисов държа реч. В нея той заяви, че страната ни няма да насилва влизането в чакалнята на еврозоната.

„Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения”, заяви Борисов. Премиерът посочи, че няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле. „В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват”, заяви Борисов. По думите му, докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да се засилват нещата в тази посока, но според него това не означава да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Премиерът бе категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и говорят по темата. „Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък”, поясни министър-председателят.

Премиерът Борисов заяви, че ще бъде създаден Зелен съвет, в който ще бъдат поканени представители на президентството, синдикатите, опозицията, работодателите. Целта на съвета е да се постигне консенсус по темата за Зелената сделка, която въвежда климатична неутралност в ЕС до 2050 г. „Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии – тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период”, подчерта още Борисов.

„Никоя партия, никой сам не може да направи една държава да има 3-4 % ръст на БВП, само заедно можем с мощността на всички хора с повишена квалификация и с работа”, посочи още министър-председателят. Премиерът отбеляза добрите икономически показатели на страната ни и добави, че през следващите години можем да достигнем 4-5 % ръст на БВП, защото вече имаме много високотехнологични предприятия. Бойко Борисов изтъкна, че е постигнато двойно увеличение на учителските заплати, близо 1 милиард лева има за образователна инфраструктура, и че продължават строежите по магистралите „Хемус”, „Европа”, „Струма”.