Това заяви говорителят на службата

Руското разузнаване официално отрече да се е замесвало в случая с ареста на Васил Божков в Обединените арабски емирства.

Пред ТАСС говорителят на службата заяви, че нейният шеф Сергей Наришкин не е засягал изобщо темата с българския бизнесмен при посещението си в Дубай.

Симеонов: Шефът на външното разузнаване на Русия е поискал освобождаването на Божков

Според руската служба слухът за това бил измислица на Валери Симеонов. Не закъсня и коментарът на лидера на НФСБ.

"Като дребен детайл от хибридна война бих определил думите на говорителя на руското разузнаване Сергей Иванов". Така Валери Симеонов коментира отправените от руска страна обвинения, че разпространява невярна информация.

"Да поразлисти сайтовете, да види телевизиите и тогава ще разбере откъде Валери Симеонов знае за разговорите между Наришкин и шейха на Дубай, че са били свързани с освобождаването на Васил Божков", посочи той и уточни, че информацията е била излъчена в ефира на държавната ни телевизия, български и арабски сайтове.

Васил Божков - освободен от ареста в Абу Даби, но със забрана да напуска ОАЕ?

Васил Божков е с общо 11 повдигнати обвинения, включително за ръководене на престъпна група, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпления по служба, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

По непотвърдена информация на 16 февруари Божков е бил освободен от центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Бизнесменът бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

България изпрати искане за екстрадицията на Васил Божков

"България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна", съобщиха от Министерството на външните работи. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт, гласи още информацията.

В понеделник страната ни изпрати на властите в ОАЕ и официалното искане за екстрадиция на обвиняемия.