Сбълсъците са провокирани от спорен закон за гражданството на Индия

Седем души бяха убити в Делхи при протести срещу спорния нов закон за гражданството на Индия. Размириците съвпаднаха с първото официално посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в страната. Полицай и шестима цивилни са загинали по време на сблъсъците между привърженици и противници на закона, съобщават Би Би Си и БГНЕС. По улиците са били запалени автомобили.

Индия е първа по смъртни случаи в света, свързани със замърсяването

Според недоволните законът е насочен срещу 200 милиона мюсюлмани в Индия. Наблюдатели смятат, че инцидентите са затъмнили „блясъка” от посещението на американския държавен глава.

Приетите от индийския парламент поправки в закона за гражданството позволява на немюсюлмани – бежанци от съседните Афганистан, Пакистан и Бангладеш да получат индийско гражданство по облекчена процедура, ако са жертва на режима в своите страни. Това предизвика недоволството на индийските мюсюлмани, които смятат, че поправките нарушават конституционните разпоредби и дискриминират част от гражданите на официално светската държава по религиозен признак.

Токсична мъгла обви Делхи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Жителите на североизточните индийски щати се опасяват, че поправките ще докарат при тях легално милиони граждани от Бангладеш, а това не е в интерес на местното население.

Опозицията обяви, че законът има дискриминиращ характер, защото лишава мюсюлманите от възможността да получат индийско гражданство, а религиозната принадлежност не би трябвало да е условие за това.