Стотици туристи са блокирани под карантина в хотел на канарския остров

Стотици туристи бяха блокирани под карантина в хотел на канарския остров Тенерифе. Причината е италиански турист, който е дал положителна проба за коронавируса. Сред затворените в хотела се оказаха и българи.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Болният от коронавирус турист се оказа лекар от регион Ломбардия. Той е приет в болница, а на останалите турсти е забранено да напускат сградата. Сред тях е и Виктория Захариева със съпруга и дъщеря си. Пристигнали снощи, а днес вече са под карантина.

„Сутринта, още при ставането си, намерихме под вратата си бележка, на която пишеше, че има предупреждение от здравните власти на Тенерифе”, разказва за NOVA българката.

Стотици туристи бяха блокирани под карантина в хотел на канарския остров

„За съжаление в хотела цари хаос и никой още почти нищо не знае, раздават вода и предупреждение да стоим по стаите. На всички изходи на хотела има червени ленти и полиция и единственото, което знаем, е че не ни се разрешава да напуснем”, обясни Виктория.

„Вратите са заключени, всичко е заключено, целият персонал е с маски. За съжаление за нас маски няма, ходихме да питаме многократно до рецепцията”, споделя още тя.

Междувременно заразата в Европа продължава да се разпространява. Вече има случаи и в Южна Италия. Потвърдени са проби на хора от Австрия, Хърватия и Швейцария.

Десетки под карантина у нас заради коронавируса (ОБЗОР)

В Европа най-сериозно засегнатата от вируса остава Италия. Броят на болните достигна 230, а 7 души вече починаха. Въпреки драстичните мерки за ограничаване, вече има случаи на зараза и на юг - в Тоскана и Сицилия.

Съединените щати отпускат 2 милиарда и половина долара за борба с коронавируса. Значителен е делът на средствата за намиране на ваксина.

Заместник-министърът на здравеопазването на Иран се появи болен на пресконференция, а няколко часа по-късно беше диагностициран с коронавируса. В същото време самолет от Техеран за Истанбул, с повече от 130 души на борда, беше пренасочен към Анкара, след като част от пътниците вдигнали температура.

От външното ни министерство коментираха, че консулската служба в Мадрид вече е във връзка с българското семейство. Целият разказ на сънародничката ни, блокирана в хотела в Тенерифе, очаквайте утре в „Здравей, България”.

Няма данни за повече български граждани сред туристите в поставения под наблюдение поради коронавирус хотел на остров Тенерифе с изключение на известните ни досега трима наши сънародници, съобщиха от министерството на външните работи.

Посолството ни в Мадрид е в контакт с тримата български граждани и е готово да им окаже съдействие при необходимост. Дипломатическата ни мисия следи отблизо ситуацията във връзка с поставения под наблюдение хотел и е във връзка с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Мадрид в работно време от 9 до 17 ч. на телефони +34 913455761 или +34 913456651 или на дежурен телефон + 34 678013846 в извънработно време, както и да на имейл адрес: Embassy.Madrid@mfa.bg.