До момента - положителен резултат в България - няма

Днес трябва да станат ясни резултатите от пробите на пациентите под карантина в Русе и Сливен.

Учениците, евакуирани от Италия с правителствения самолет, остават под домашна карантина (СНИМКИ)

Вчера бяха изследвани 9 проби от Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Общо около 20 българи са поставени под превантивна карантина.

До момента - положителен резултат в България - няма!

Резултатите от пробите на двете жени, настанени в инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев" в Русе, са отрицателни за коронавирус. Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Двете жени - на 41 и на 20 години, бяха настанени преди два дни в инфекциозното отделение, след като сами са потърсили лекарска помощ. Те са се завърнали от Италия и са били притеснени от заплахата за вируса.

Излязоха резултатите от пробите на 9 пациенти със съмнения за коронавирус

Д-р Николова каза, че трета жена - на 43 години, е приета днес в инфекциозното отделение в УМБАЛ "Канев". Тя се е завърнала от Италия и е потърсила лекарска помощ, тъй като имала кашлица, но не и температура. Ще бъде изпратена проба в София.

била приета вчера следобяд в Инфекциозното отделение на местната болница с висока температура, но без грипоподобна симптоматика.

Досега няколко души вече минаха през карантина в МБАЛ - Хасково, но всички взети проби показаха отрицателен резултат. Чака се и резултатът от изследването на починала от пневмония преди два дни жена в Димитровград, която се е върнала от Великобритания.

Първи случай на коронавирус в Гърция

Две нови проби от Стара Загора изследват за коронавирус в Референтната лаборатория в София. Това съобщи за БТА проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница в Стара Загора. Резултатите се очакват до края на деня. Пробите са на ученици от старозагорска гимназия, които имат вирусна инфекция, обясни за БТА директорът на Университетската болница.
По данни на РЗИ- Стара Загора общо 21 лица са под домашна карантина в региона, две от тях са били в Китай, останалите в Италия.

На спешно заседание на областния медицински съвет е посочено, че в Ямболска област няма констатирани случаи на заразени с коронавирус, както и съмнителни лица под наблюдение, съобщиха от областната администрация.

Всички държавни и общински структури са готови да посрещнат появилите се случаи на заболяването. В инфекциозното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" са осигурени легла за прием на пациенти със съмнение, че са носители на вируса. В болницата засега са изчерпани предпазните маски и се налага спешно закупуване на нови, са информирали от здравното заведение.

Данните за коронавируса в Китай сочат положителна тенденция

На въпрос за здравния риск при провеждането на международния фестивал "Кукерландия", който започва днес в Ямбол, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева е посочила, че рискът от евентуалното пренасяне на вируса в града е както при предаването на другите вируси, предизвикващи остри респираторни заболявания. Особено важно е строгото спазване на личната хигиена. Препоръчва се също масовите прояви да бъдат изнесени на открито.

Във Видинска област е сформират щаб за превантивни мерки и борба срещу заболяването коронавирус. Това съобщи областният управител на Видин Момчил Станков, който днес проведе работна среща с всички институции, имащи отношение към заболяването коронавирус. До момента в страната и в областта няма установен случай на заболели от коронавирус, уточни Станков. Осигурени са отделения във видинската болница, ако се наложи да бъдат поставени под карантина заболели лица до извозването им в инфекциозни отделения. Той посочи, че за Видин е определена ВМА в София, където да бъдат транспортирани заболелите.

Институциите имат готовност и за посрещане на гости в града за новия туристически сезон, където според предварителните прогнози се очаква да пристигнат около 150 000 души. На ГКПП "Дунав мост" 2 през изминалото денонощие са преминали около 2000 товарни автомобили, като 2/3 от тях излизат от страната. Тази нощ на ГКПП "Връшка чука" са преминали 10 товарни автомобила, които идват от Италия, но те пътуват транзитно през областта.

В РЕАЛНО ВРЕМЕ: Проследете как и къде се разпространява коронавирусът?

Превенция се прави на всички контролно-пропускателните пунктове в областта на лица влизащи във Видин от Китай и Италия. Дете от община Ружинци и майката са се завърнали от Италия и са поставени под 14-дневна карантина, добави Станков.

Въвежда контрол на фериботния комплекс "Никопол-Турну Мъгуреле" на река Дунав във връзка с коронавируса. Това съобщи за БТА д-р Атанас Гарев - директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Той уточни, че наблюдението започна по инициатива на инспекцията и за целта ще бъдат ангажирани нейни специалисти. Осигуряваме нужните съоръжения и предпазни материали, разполагаме със стая за изолатор и ще започнем дежурствата целодневно от събота, или най-късно в понеделник, уточни д-р Гарев.

Коронавирусът се разпространява по-бързо по света, отколкото в Китай (ОБЗОР)

Към момента изпълняват доброволна карантина около 40 души, предимно ученици от Кнежа, които са се завърнали от Италия, поясни той. В областта няма случай на човек със симптоми на коронавирус, както и приет в Университетската инфекциозна клиника в Плевен, бе категоричен медикът. В цялата област има в наличност около 70-100 легла в болнични заведения за първична изолация, ако се наложи, но засега няма такава необходимост, подчерта директорът на РЗИ-Плевен.

Алгоритъм на поведение при лица, пристигащи от Китай /съгласно актуалната към момента дефиниция за случай/ е раздаден на всички лечебни заведения в областта и на личните лекари, допълни д-р Гарев.

Във връзка с обстановката с коронавируса в област Плевен е създаден Кризисен щаб. Днес е заседавал и Областният медицински съвет, под ръководството на областния управител на Плевен Мирослав Петров, който апелира за спокойствие. Взети са всички организационни мерки, увери той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК