Тя ще бъде изтласкана от планетата ни

Земята се сдоби с нова луна, голяма колкото автомобил. Астрономи от проекта Каталина в Аризона, са видели мъждив обект да се движи бързо през небето на 19 февруари. През следващите дни специалисти от още шест обсерватории по света са наблюдавали обекта, наречен 2020 CD3, и са изчислили, че той е свързан гравитационно със Земята от около три години, предаде БТА.

Съобщение за откритието, публикувано от Центъра за малки планети, който наблюдава малки космически обекти, уточнява, че "не е открита връзка с известен изкуствен обект". Това означава, че става дума най-вероятно за астероид, прихванат от земната гравитация, докато е преминавал наблизо.

Това е едва вторият астероид, за който се установява, че е прихванат от планетата ни като мини луна. Първият 2006 RH120, остана около Земята от септември 2006 г. до юни 2007 г., след което се измъкна.

Японски милиардер си търси спътница за полет до Луната

Новата ни Луна вероятно е с диаметър от 1,9 м до 3,5 м, т.е. тя не може да съперничи на основния ни естествен спътник. Тя прави една обиколка около Земята за 47 дена по широка овална орбита, която през по-голямата си част е извън орбитата на Луната. Тази орбита не е стабилна, така че с времето 2020 CD3 ще бъде изтласкан от Земята. Много е вероятно това да се случи през април, каза Григори Федорец от университета "Куинс" в Белфаст.

Според други симулации на траекторията обаче, съдбата на мини луната е различна. Необходими са още наблюдения, за да бъде потвърдено каква ще бъде тя и дали това наистина е временна луна, а не космически отпадък.