Те предлагат фалшиви маски и други медицински продукти

Интерпол предупреди националните полицейски служби и хората по света за опасността от измами във връзка с епидемията от коронавируса, предават ДПА и БТА.

Според международната организация измамници създават фалшиви онлайн магазини за продажба на маски и други медицински продукти.

"Паричните загуби, за които получава информация Интерпол, достигат стотици хиляди долари само по един от съобщените случаи, става дума за международни престъпления", изтъкна организацията.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

Престъпниците също така се представят за служители на здравните власти и звънят на хора с фалшиви съобщения, че техен роднина е болен от коронавирус и има нужда от лечение.

Измамниците използват и фалшиви съобщения, уж от здравните власти и изпращани по електронна поща, за да се сдобият с банкови данни на жертвите.

България в извънредно положение за 1 месец

Интерпол заяви, че до този момент е оказала съдействие на национални полиции по 30 случая на измами, свързани с коронавируса в Азия и Европа, довели до блокирането на 18 банкови сметки и замразяването на над 730 000 долара по банкови трансакции.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК