Камионите са се движели в колона и са пътували от Турция към Западна Европа

Две жертви и много пострадали при верижна катастрофа на магистрала „Марица”. Сблъскали са се 22 товарни автомобила, както и служебни коли на полицията и автомобилната администрация.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Малко след 07:00 сутринта поредният конвой от 50 тира пътува от „Капитан Андреево” към вътрешността на страната. На метри от отбивката за Харманли мъглата става непрогледна.

„След разклона имаше много гъста мъгла, всички намалихме, видимостта беше 10-15 метра, но имаше спрени камиони. И от нас, който успя, спря. Аз успях”, разказва Димитър Стойнев.

„Чухме набиване на спирачки и удари. Аз имах дистанция и успях да спра, но другите не можаха”, разказва друг шофьор.

 

Катастрофата е жестока. Ударени са и коли на Гранична полиция и ДАИ, а част от камионите буквално са премазани.

„В пътнотранспортното произшествие са участвали 22 автомобила, става въпрос за товарни автомобили, тирове, от които 8 са със значителни щети”, обясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Загинали са двама от шофьорите. Единият е 62-годишен българин, а другият - 46-годишен турски гражданин. Пожарникари рязаха кабините, за да извадят пострадалите. В болница първоначално бяха откарани шестима пострадали. Двама от тях са били в микробус, който се ударил в катастрофиралите тирове.

Верижна катастрофа затвори пътя Русе - Бяла, има загинал (СНИМКИ)

Според шофьори колоната се е движела бързо, а дистанцията не е спазвана.

„Имаме тахографи на всеки товарен автомобил, имаме джипиес на нашите автомобили, всичко може да бъде доказано без субективни фактори”, заяви Ангел Цанков, директор на ОДМВР-Хасково.

Жертви и десетки ранени при верижна катастрофа с над 200 коли в Канада (ВИДЕО+СНИМКИ)

Репортер: Димитър Иванов