Той заяви, че не приема тезата на доц. Мангъров за облекчаване на мерките срещу коронавируса

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, заяви, че не приема тезата на доц. Мангъров за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Той бе в Стара Загора, където посети кооперативния пазар и разгледа взетите мерки, при които той работи.

ОТ МЕДИЦИНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА: Как се справяме с извънредното положение?

"Значи, когато не поемаш отговорност, не си слагаш подписа под нещо, не стоиш с името си зад него, много лесно се говори. Кой ще носи отговорност за смърта на няколко хиляди души", попита Кунчев.

"Доц. Мангъров по мое предложение е член на един експертен съвет по епидемиология, който вече два пъти се събира и обсъжда всички мерки. Не пожела нито да вземе думата, нито да предложи нещо. Не го приемам за нормално, когато обсъждаш с колегите си да мълчиш и след това да обикаляш всички телевизии и да казваш правилни ли са или неправилни мерките", каза още той.

Кунчев: До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

Доц. Кунчев добави, че е абсолютно съгласен с твърдението, че 60-70% от хората трябва да се срещнат с вируса и че ще го направят.

"Ще се изгради имунитет и инфекцията ще започне да се самоограничава, както се случи и с другите коронавируси. Въпросът е кога това ще стана и каква цена ще платим. Ако на него му е все едно и каже "Дайте да жертваме 2-3-5 хиляди възрастни хора", ще приключим с проблема. Да стои зад това и да го защитава", заяви Кунчев.

Проф. Кантарджиев: Салатата не пречи, ако е измита, яйцата не крият риск

Не можем ние, като държава, като правителство, като министерство на здравеопазването да кажем "Пускаме ги тези хора да измрат и каквото стане", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Репортер: Георги Манев