12 нови случая при медиците

825 са вече случаите на заразени с коронавирус у нас. За последните 24 часа положителните проби са 42. Това съобщи на редовния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Ръстът спрямо вчера е 5.4%.

646 са активните случаи в страната, като в болница само за последното денонощие са настанени 21 души.

Във Видин има 7 нови случая, в Смолян – 3, в Стара Загора – 2, в Кюстендил, Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Хасково, Ямбол, Пазарджик и Русе – по един.

Затварят София до второ нареждане (ВИДЕО)

Новозаразените са 24 жени и 18 мъже, както и 2 деца на 14 години от с. Паничерево, които са в настанени в УМБАЛ-Стара Загора. Общият брой на децата до 18 години, заболели от COVID-19, е 29, а на тези под 10-годишна възраст – 14.

227 души са настанени в болница. 12 са новите случаи на инфектирани медици. Седем от тях работят в "Пирогов", а другите петима - във Видин. От всички нови случаи сред медиците заразените лекари са петима – двама от "Пирогов" и един от болницата във Видин. Инфектирани са и пет медицински сестри - две от "Пирогов" и три - от Видин. Заразен е и кинезитерапевт в "Пирогов".

В София е регистрирана най-голяма заболеваемост – почти 500 случая, уточни ген. Мутафчийски. 136 пациенти са в болници, 24-ма от тях - в интензивни отделения.

Излекуваните у нас вече са 141. Трима души са починали за последното денонощие - мъж и 62-годишна жена, които били настанени в "Пирогов", и жена на 68 години от Сливен. Средната възраст на починалите е 64 години.

"Колкото повече наближава пикът на пандемията, толкова по-бързо се стопяват медицинските ресурси. Убеден съм, че се спазват стриктно разпоредбите за смяна на облеклото и предпазните средства. Въпреки това, заразяването става в огромен мащаб. Същата е и ситуацията по цял свят", каза още началникът на щаба.

"Курортните градове като Банско и някои населени места по Черноморието се изпълниха с туристи. Това е и една от причините да се наложат по-рестриктивни мерки, като затварянето на София", коментира проф. Мутафчийски.

Главната цел на масовото тестване е активно намиране на вирусоносители, заяви той. Към момента в България са направени 18 502 теста. Под карантина сега са 19 118 души. Техният брой от началото на епидемията е 81 456.

"Тази нощ пристигна и една от пратките от Китай. Все още се уточнява броят на артикулите, но на първо четене има около 568 хиляди маски от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия", добави проф. Мутафчийски.

Той даде информация и за случаите на заразени в съседните на България държави. В Гърция общият брой на инфектираните е 2207, 105 са починали. В Сърбия заразените са 5318, 103 са починали, а новите случаи само за един ден са 445. В Северна Македония има 1081 случая, от които 46 са новите, а 107 - смъртните. В Турция новите случаи са 4801, а през последното денонощие са загинали 125 души.

В Япония има 605 нови случая и 12 жертви. САЩ регистрират висок ръст – 29 000 са положителните проби за изминалите 24 часа. В Германия новите случаи са около 3000, а във Франция - близо 17 000.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!