Броят на животните от този вид е намалял заради лова

Природозащитниците в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир - първото, видяно в горите на Рио де Жанейро от повече от 100 години, съобщава БГНЕС.

Историята на животните в софийския зоопарк (ВИДЕО)

Малкото, чийто пол все още не е известен, е на около три месеца. Гестационният период за тези животни е 13 месеца, а майките раждат само по едно малко на бременност. 

През 2016 г. професор Фернандо Фернандес от Федералния университет в Рио де Жанейро излезе с идеята да чифтоса 10 двойки южноамерикански тапири в резервата на Рио за период от 3 до 4 години.

Кучетата и котките в Китай стават официално домашни любимци

"Женската, която роди бебето, е Ева. Тя беше първата, която отново беше заплодена през декември 2017 г. и сега роди първото си бебе в природата. Другата женска, за която смятаме, че е бременна, е Флора", обяснява Марон Галиез, координатор на програмата за репродуктивност, наречена "Проект "Рефауна". 

Една от най-важните цели на проекта за репродуктивност е подобряване на качеството на Атлантическата гора. Тапирите играят решаваща роля в екосистемата на гората поради огромния си апетит към плодове. Те са спечелили титлата „градинари на гората“ поради факта, че разпространяват семена с големи размери от растенията, които ядат.

Търси се име за черно муфлонче, родено във Варна

През декември 2017 г., след пет години планиране, първите три тапира бяха докарани от животновъден обект в бразилския щат Минас Жераис в риоския резерват Guapiaçu. Тапирите бяха снабдени с яки, чрез които бяха наблюдавани чрез сателит. Уените следяха животни и с 20 камери, инсталирани в резервата. 

Броят на тапирите е намалял, тъй като те са мишена за ловците. Причината - месото и специфичната козина на животните. Обезлесяването и развитието на селското стопанство са разрушили техните местообитания. Според Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата статутът на низинския тапир е „уязвим“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.