Искрата запали инцидент между полицейски служители и моторист

А край Париж четвърти ден безредици и напрежение нарушават крехкия социален мир в няколко от по-бедните квартали. Искрата запали инцидент между полицейски служители и моторист, а строгите мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19, засилиха още повече агресията на живеещите там.

Поредна нощ на безредици в няколко парижки предградия (ВИДЕО)

Сцени на напрежение между жители на по-бедни квартали и полиция не са рядкост нито в Париж, нито в други големи френски градове. Французите все още си спомнят със страх за инцидент от 2005 година, когато двама младежи загинаха след гонка с полицията. Тогава последваха 3-седмични бунтове, 3000 души бяха арестувани, стотици коли бяха опожарени.

Горящи автомобили, изпочупени пътни съоръжения, гърмежи от самоделни взривни устройства. Въпреки ограничителните мерки заради пандемията, гневни младежи влязоха в сблъсъци с полицията. Повод за избухване на насилието стана мотоциклетист, който се сблъска с необозначена полицейска кола при преследване. Арестувани са повече от 10 души.

Париж удължи карантината до 11 май

“Това беше капката, която преля чашата. Инцидентът от преди няколко дни изобщо не беше безобиден. Трябва да разберете, че тези хора не са престъпници, които правят каквото им падне. Те просто искат да се защитят, защото им е омръзнало никой да не иска да ги чуе”, каза жителка на квартала.

Мъжът карал без каска, с висока скорост и не спрял пред силите на реда. Вече имал няколко глоби за неспазване на карантината.От болничното си легло, посъветван от своя адвокат,  30-годишният моторист призова за мир.

Франция с крути мерки по време на кризата

“Искам да ви благодаря за подкрепата. Разбрах, че палите и чупите коли, но ще ви помоля да се успокоите и да се приберете вкъщи. Вярвам, че правосъдието ще си свърши работата", заяви той.

Въведените ограничения срещу коронавируса допълнително изострят напрежението в горещите точки на големите френски градове, които отдавна са източник на социално недоволство. Напрежението продължава и в момента.

Репортер: Петя Желева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!