Тя заменя короната със стетоскопа и често дава 13-часови смени

Тя има коефициент на интелигентност 146. Знае 5 езика и помага с благотворителност по целия свят. Доктор по респираторни заболявания и кралица на красотата. Тя обаче загърбва короната, за да се посвети на лекарския дълг. Разказ за Мис Англия - Баша Мукърджи, която помага на първа линия в борбата с COVID-19.

МЕЖДУ ЖИВОТА И СМЪРТТА: Разказ на лекарка доброволка в италианска болница (ВИДЕО)

Баша идва от Индия - страна на контрасти и противоречия. На красота, но и на бедност. Макар че от 14 години не живее в Калкута, а е жител на Острова, помни тази бедност и често се връща в родината, за да помага. Но кризата с коронавируса преобръща плановете ѝ.

„Занимавах се с хуманитарна и благотворителна дейност в Индия. За съжаление, много от нещата, които планирах, бяха отмени заради коронавируса. В същото време във Великобритания има хиляди пенсионирани доктори, които се връщат на работа. Мои приятели се грижат за пациенти с COVID-19. И почувствах като свой дълг да се върна на работа. Бях блокирана в Индия. Но ме „спасиха“ със специален полет. Позволиха само на мен и още няколко души да се качим на борда. Кацнах във Великобритания на 1-ви април. Две седмици бях под карантина и на 15-и април се върнах на работа”, разказа Баша.

ПОДАДЕНА РЪКА: Лекари – стажанти влизат в борбата на болниците в страната с COVID-19

Тя помага в „Бостън пилгрим хоспитал”, където до октомври миналата година е била младши специалист. Прекъснала, за да представи Англия в конкурса „Мис Свят“. Междувременно става „Мис Англия“. Но днес заменя короната със стетоскопа, за да е на първа линия и да помага. Често дава 13-часови смени и много нощни дежурства.

„От понеделник до сряда работя с пациенти с коронавирус. За съжаление, заради конфиденциалност не мога да ви споделя информация за тях, но се стремим да направим най-доброто, на което сме способни. Подлагаме ги на тестове, когато дойдат с определени симптоми. На пръв поглед болницата функционира нормално. Единствената разлика, която виждам, е, че много хора са си у дома в момента, отказват да дойдат при нас. От една страна това е хубаво, защото има много свободни легла. От друга е леко тревожно, защото много пациенти идват твърде късно. От страх да не хванат COVID-19. Пациенти със сърдечни удари, със слаби сърца. Идват късно и за нас става изключително трудно да ги лекуваме”, обясни Мукърджи.

НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Лекарка се върна на работа, преди да е приключило майчинството й (ВИДЕО)

„Мис Англия” казва, че се страхува от опасността да се зарази. „Да, разбира се, че има риск, има много пациенти в болницата, много медицински персонал. Те може въобще да нямат симптоми. Искам да кажа, че е възможно да съм преносител, да предам вируса на някой друг, на пациент, на друга сестра, на друг доктор. Така че не става дума само за моето здраве, а за това на всички около мен”, посочи Баша.

Баша описва себе си като интровертна личност. Затова не ѝ липсва особено излизането навън. Смята обаче, че работата е място за социализиране. „Срещаш хора и разговаряш с тях. За себе си мога да кажа, че съм късметлийка, че имам възможност да избягам от къщи, дори и да има риск и да е опасно заради ситуацията с COVID-19. Все още имам своите колеги. Както казах, работя по 13 часа на ден и след това съм толкова изтощена, че се прибирам и заспивам. Когато имам почивен ден, обикновено следя социалните мрежи, давам интервюта, опитвам се да създам онлайн платформа, където мога да обучавам и образовам хора. Но съм интроверт. Харесва ми това време у дома и да мога да правя нещата, които ви споменах и за които иначе нямам време”, споделя още тя.

БОРБАТА С COVID-19: Разказ от първо лице на български анастезиолог в Германия

На въпрос дали красотата ще спаси света, в този случай, Баша отговаря така: „Не мисля, че съм единствения човек, който в момента работи, за да спаси света. Правим го всички като отбор. Всеки има принос, дори хората, които си стоят у дома. Ако вие останете вкъщи, това означава един пациент по-малко, който да лекуваме в болницата. Но ми харесва идеята, че помагам по свой начин, не знам в случая колко място има за красота, защото нося маска и очила, лицето ми не се вижда, но всеки прави най-доброто”, заключи „Мис Англия”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.