Ставката беше намалена след поредица от срещи с бранша

Промените в закона за ДДС влизат в парламента. Като антикризисна мярка  управляващите предложиха данъчната ставка за ресторантите и книгите да падне от 20 на 9 %.

9% ДДС за хотели, ресторанти и книги от 1 юли 2020 г.

Намаляването на ставката от закона за данък добавена стойност ще се разгледа основно от Комисията по бюджет и финанси. Дотук се стигна, след като ресторантьори настояваха за държавна помощ, за да не фалират. А премиерът Борисов прецени, че това е възможна мярка, въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав  Горанов, както и на председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но включва и други два законопроекта - на ДПС, които настояват да има намаление в ДДС-то за всички стоки, на които пише, че са за деца до 3 години. Социалистите настояват пък ставката да падне и за всички лекарства, които са по Здравна каса.

Очакванията са въпреки несъгласието законопроектът да мине на първо четене. Нагласите на управляващите са по-ниското ДДС да влезе в сила от 1 юли.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.