От БСП поискаха оставката на правосъдния министър, а управляващите отговориха, че левицата разпространява фалшиви новини

Политически престрелки между управляващи и опозиция заради становището на ЕК от сряда вечерта. Според опозицията Брюксел оставя правосъдието ни под мониторинг. Управляващите обаче са категорични, че механизмът за контрол над страната ни ще падне. В социалните мрежи министърът на външните работи Екатерина Захариева обяснява, че няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението на всички ангажименти в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. А БСП поискаха оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Отговорът на ГЕРБ - левицата разпространява фалшиви новини.

„Срамният мониторингов механизъм не изглежда да бъде свалян. Само преди месеци ни убеждавахте обратното. Министърът се закани да подаде оставка, ако мониторингът не падне. Юнкер си замина, Кирилов е още тук. Дали ще изпълни заканата си да подаде оставка?”, попита Крум Зарков от БСП.

„Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажа, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка и имаме признание за изпълнението на всички препоръки”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Няма промяна в позицията на Европейската комисия относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май, ще ви призовем, господин Зарков, четете”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.