Той почина на 91-годишна възраст

На 91-годишна възраст почина италианският композитор Енио Мориконе. Носителят на два "Оскара" е издъхнал в болница в Рим. Причина за смъртта му са последиците от падане, при което счупил кост на бедрото си, се казва в официалното съобщение.

СНИМКИ НА ВЕЛИКИЯ КОМПОЗИТОР ВИЖТЕ ТУК

Енио Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика. Работи в почти всички жанрове - от ужаси до комедии - а някои от мелодиите му са по-известни от 570-те филма, за които са писани.

Една от най-известните му творби е музиката за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“. „Има нещо невероятно, неочаквано, защото в моя тип работа не мислиш за позитивните или негативните последствия. Като цяло, няма негативни. Но понякога може да има негативни последствия, ако филмът не е успешен или хората не харесат музиката”, споделя Мориконе.

Той е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Чечилия. Той започва да пише музика към филми през 1955 година, но продължава да композира и класическа музика. През 1964 година започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.

Енио Мориконе получава първата си „Сребърна лента” през 1970 г. за музиката към „Представи си, че една вечер на вечеря“ (Metti, una Sera a Cena), а втората идва само след година - за „Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за "Оскар" за пръв път за музиката към „Райски дни“, през 1986 г. за „Мисията“, през 1987 г. – „Недосегаемите“ и през 2001 г. - за „Малена“. Първият си "Оскар" Мориконе печели чак през 2007 г. - за цялостно творчество.

През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

Често филмовата музика на Мориконе се записва от други музиканти: Уго Монтенегро имал хит от версия на темата от „Добрият, лошият и злият“ в САЩ и в Обединеното кралство, и след това записал албум с музика на Мориконе през 1968 г. Джон Зорн записал албума „The Big Gundown“ с музика на Енио Мориконе в средата на 80-те.

Преди месеци синът на световноизвестния композитор даде интервю за Ива Софиянска - Божкова и разказа какво е да имаш баща-гений.

 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.