Това твърди специалистът по хранене Варвара Зародина

Шоколадът е един от най-богатите източници на антиоксиданти и има положителен ефект върху имунната система твърди специалистът по хранене Варвара Зародина пред радио „Спутник”, цитирана от БГНЕС.

Шоколадът - най-добрият антидепресант (ВИДЕО)

Шоколадът е най-консумираната храна в света, показаха съвременни научни изследвания. Предпочитаме този продукт, включително и по емоционални причини - когато ядем шоколад, мозъкът ни активира хормоните на удоволствието допамин и серотонин. Освен това шоколадът стимулира имунитета ни.

Ще свърши ли скоро шоколадът?

"Какаовите зърна, от които се произвежда шоколадът, съдържат повече от 200 съединения, които имат положителен ефект върху тялото. Тези мощни антиоксиданти имат благоприятен ефект върху коагулацията на кръвта, предпазват ни от свободните радикали, имат положителен ефект върху имунната система. Какаовите зърна имат най-високо съдържание на флавоноиди сред всички храни. Можете да кажете, че шоколадът стимулира имунитета ни“, категорична е диетоложката.

От друга страна, шоколадът има високо съдържание на захар. И често захарта засенчва полезните ефекти на шоколада.

Какаото е полезно за възрастните хора

За най-полезен се счита за тъмния шоколад, тъй като съдържа най-голяма концентрация на какаови зърна. Млечният шоколад е по-малко полезен, а белият шоколад е лишен от всички полезни свойства“, каза Зародина.

Редактор: