Забраната за консумация на алкохол в страната е втората за тази година

Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба на алкохол, за да ограничи натиска върху здравната система, свързан с коронавируса, крадци нахлуха в един от големите магазини за алкохол в Кейптаун.

Южна Африка предупреди гражданите да не дават парите си за „дезинфекция“ на измамници

Те са отмъкнали целия щанд с уиски, като преди това разбили вратата на магазина с колата си. Крадците обаче оставили бутилките с вино и коняк, предаде БГНЕС.

В реч пред нацията президентът Рамафоса заяви, че забраната на алкохола - втората за тази година, ще облекчи натиска върху здравната система. Повече от 40% от спешните случаи, регистрирани в страната всяка седмица, са свързани с употребата на алкохол - нещо, което здравната система не може да си позволи в момента.

СЗО: Коронавирусът може да убие 190 000 в Африка за година

Южна Африка е най-тежко засегнатата страна в Африка от пандемията с повече от 275 000 случая. Смъртните случаи в резултат на коронавируса са нараснали до над 4000, а според прогнозите на правителството до края на годината жертви на заразата могат да станат над 50 000 души.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.